Sağlık

Sigarayı bırakma seansları başladı

ANKARA (İGFA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, bağımlılıkla mücadelede kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Sigaranın zararları konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, 9 Şubat Dünya Tütüne Hayır Günü’nde bağımlılıkla mücadeleye destek olmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor.

SİGARA BIRAKMA SEANSLARI BAŞLADI

Sağlık İşleri Müdürlüğü, Lokman Doktor Üniversitesi işbirliğiyle Prof. Dr. Zehra ARIKAN öncülüğünde Sigarayı Bırakma Seansları başladı.

Alanında uzman hekim ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen seanslarda danışanlarla birebir görüşmeler yapılmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen kişinin öncelikle karbon monoksit cihazı ile ölçümü yapılarak vücudundaki karbon monoksit miktarı tespit edilir. Müşteriye sigara zehirlenmesi sonucu akciğerlerinde oluşan hasar anlatılır. Seanslara katılan vatandaşlara öncelikle davranışsal terapiler uygulanarak sigarayı bırakmaya çalışılıyor. Tedavi sonrasında sonuç alınamazsa kişiye ilaç tedavisine geçilir.

MUSTAFA ÜNSAL: “DÜNYADA HER YIL MİLYONLARCA İNSAN SİGARA İÇİMİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR”

Sigaranın zararlarına dikkat çeken Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, bağımlılık konusunda çok önemli çalışmalarının olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Narkotik birimlerinin raporlarına göre Ankara’da 7 riskli ilçede Bağımlılık Danışma Merkezi kurduk. Bağımlılıkla mücadelenin iki ana kolu bulunmaktadır. Bunlardan biri davranışsal bağımlılık, diğeri ise davranışsal bağımlılıktır. Uyuşturucu bağımlılıkları arasında en büyük yeri tütün bağımlılığı almaktadır. Her yıl dünya çapında milyonlarca insan sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Sigara 200’den fazla hastalığa neden oluyor. Maalesef ülkemizde sigara içenlerin sayısı oldukça fazladır. Sigara içme oranı %28’dir. Bu da yaklaşık 17-18 milyon kişiye tekabül ediyor. Hem çalışanlarımızın hem de insanların bu sigara bağımlılığından kurtulması için sigara bırakma kliniği açtık. Bugün 9 Şubat Dünya Tütüne Hayır Günü. Bu anlamlı günde çalışmalarımızı başarıyla yönetmek için Lokman Doktor Üniversitesi doktorlarımızla birlikte çalışıyoruz. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızın bu kampanyaya destek vermesini istiyoruz. Umarım başarılı bir çalışma olur” dedi.söz konusu.

PROF. DR. ARIKAN: “BAĞIMLILIK DURDURULABİLİR BİR HASTALIKTIR”

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Lokman Doktor Üniversitesi işbirliğiyle kurulan Özgür Köy Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurucu öğretmeni Prof. Dr. Zehra Arıkan seans süreciyle ilgili şunları söyledi: “Terapiye gidecek danışanlarımızı ilaçsız tedaviye yönlendiriyoruz. Bazılarının ilaca ihtiyacı var. Gerektiğinde insanlara uygun ilaçları vererek nikotin bağımlılığını durdurmalarına yardımcı olmak için çalışıyoruz. Ortalama bir ay boyunca haftada bir takip yapıyoruz. Buraya gelebilirlerse gelirler. Gelemezlerse telefonla tedavi ediyoruz. Burada ortalama 3 aylık bir takibimiz var. Ayrıca solunum fonksiyon testleri de yapıyoruz. Müşteriler ayrıca sigarayı bıraktıktan sonra solunum fonksiyon testlerindeki iyileşmeyi görsel olarak da görüyorlar. Aynı zamanda sigaraya bağlı sorunları varsa onlara yönelik replasman tedavilerimiz de bulunmaktadır. Çünkü durdurulduğunda kişilerde bazen sorunlar, huzursuzluk, kaygı, baş ağrısı, dikkat eksikliği gibi belirtiler yaşanabiliyor. Onları tedavi ediyoruz. Sonrasında nikotinsiz nasıl yaşayacakları, nikotinsiz hayatları nasıl olacak diye davranışsal bilişsel terapiler yapıyoruz.”dedi.

Sigara bağımlılığının, bireylerin istedikleri takdirde kendi başlarına bırakabileceği bir bağımlılık olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kullanılan eleman durdurulduğunda hiç duman çıkarmadıysa buna tam iyileşme, bir yıl sonra tam emisyon diyoruz. O bir yılı dolduranlar ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllara da aday oluyor ama bilindiği gibi bağımlılık durdurulabilen bir hastalık. Tekrar başlarlarsa bu sefer daha az başlayamazlar. Kaldıkları yerden devam ediyorlar. Çok hızlı bir şekilde artıyor. Amacımız onları bu konuda bilgilendirmek ve davranışsal terapilerimizle sigara içmeden nasıl yaşayacaklarını, kendileriyle nasıl mutlu olabileceklerini, başka aktivitelere nasıl yönelebileceklerini göstermektir” dedi.söz konusu.

Uzman Klinik Psikolog Orhan Özel, Bağımlılık Merkezleri ile ilgili şunları söyledi:

“Ankara risk haritasında belirlenen 7 noktada bağımlılıkla mücadele merkezi kurduk. “Merkezlerimizde Lokman Hekim Üniversitesi hocalarımız eşliğinde klinik psikologlarımız eşliğinde hem ilaç tedavisi hem de davranışsal terapi yöntemleriyle sigara bırakma hizmeti sunmaktayız.”

OTURUMLARA BÜYÜK İLGİ

Bağımlılıkla Mücadele Merkezi Dikmen Şubesi’nde 15 Ocak’ta başlayan sigarayı bırakma seanslarına ilk 10 günde binin üzerinde başvuru geldi. Seanslara başvuran tüm danışanlar planlama sürecine dahil edildi. İlk ayda 95 kişiyle birebir görüşmelerin yapıldığı projede 10 kişi sigarayı tamamen bırakırken, diğer müşterilerin tedavisi de sürüyor.

Sigarayı Bırakma Seanslarına katılan danışanlar memnuniyetlerini şu sözlerle dile getirdi:

-Songül Küçük: “Tedaviye başladım. 15 gün oldu. Günde bir paket sigara içiyordum. Allah’a şükür bıraktım. Çok memnun oldum.”

-Yağız Kağan Özar: “Burayı daha önce görmüştüm ve neden denemeyeyim diye düşündüm. Sigara artık yaşam kalitesini düşüren bir şey haline geldi. Burayı görmek bundan kurtulmak için bir kıvılcımı ateşledi. Geldim, konuştum ve şu anda her şey yolunda gidiyor. Bırakmaya çalışıyorum. Psikolojik danışmanlar, öğretmenler, profesör doktorlar yardımcı oluyor. “Sigara geçmişimi ve sigarayı bırakmak için neler yapmam gerektiğini konuştuk.”

kurtalanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu