Haluk Levent’in ödülü gerekçe göstererek reddettiği Elif Şafak yazısı
TIME’ın ‘En Etkili 100 Kişi’ listesinde yer alan Ahbap Derneği’nin kurucusu ve müzisyen Haluk Levent, ödülü reddettiğini açıkladı.
‘Türkiye’den 182 kişiye tavsiye edildi, dergi editörleri araştırma yaptı, Twitter’daki gücüne ve Ahbap’ın geçmişteki ve son depremdeki çalışmalarına baktıktan sonra’ diye yazan Haluk Levent, listeye girdi ve ödülü kabul etmeme gerekçesini şöyle açıkladı:
“Referans kişisi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin çalışmalarımdan dolayı eleştirilmesini kabul edeceğim bir şey olmadığıdır. Bu nedenle ödülü reddedip Amerika’ya gitmeme kararı aldım. Deprem sırasında tüm devlet kurumları, hükümet, tüm muhalefet, belediyeler ve 18 bin STK yani tüm ülke bir ve aynı. Herkes elinden geleni yaparken ben bu tartışmalara karışmama kararı aldım. Bilginize.”
Elif Şafak, yazısında Haluk Levent’e atıfta bulunarak, Haluk Levent’in ‘umudun simgesi’ olduğunu söyleyerek Türk hükümetinin ‘acizliğine’ vurgu yaptı.
ELİF ŞAFAK: BABA HAYAT KURTARIRKEN TÜRKİYE DEVLETİ SON DERECE YETENEKLİ OLDU
Elif Şafak’ın yazısının tamamı şöyle:
“Ses yok. Ses yok. Şubat ayında yaşanan büyük depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’de binlerce bina enkaza dönerken, beton yığınlarında bu iki söz vardı.
Bu sözler bir umutsuzluğun simgesiyse, Haluk Levent ismi de bir umudun simgesidir. Rock yıldızı, kar amacı gütmeyen Dude aracılığıyla yorulmadan hayır işleri yapıyor. Yaşanan felaketin ardından ortadaki can kaybı dakikalarla ölçülürken, Türk hükümetinin hayat kurtaramamasına karşı Türk hükümeti sahada çalışmaya başladı. Türkiye’de görülmesi inanılmaz derecede zor ama Levent çok popüler ve kitlelerin güvenini kazanmış durumda. İlkeli, şeffaf. Her bağışın nereye gittiğini ve kaç ailenin yardım aldığını ayrıntılarıyla anlatıyor.
Haluk Levent köprüler kuran, iyileştiren, kocaman yürekli bir sanatçı. Sadece tüm bir topluma ilham vermekle kalmaz, aynı zamanda tek bir bireyin felaket trajedileri karşısında nasıl bir fark yaratabileceğini de gösterir. Gittikçe yalnızlaşan bir dünyada, insanları önemsiyor, onları susturan sesler duyuyor ve arkadaşlıklarını hissettiriyor.”